Učitelé & ředitelé Michal Prokeš

Učitelé bez pedagogického vzdělání? Změna zákona může pomoci personální nouzi ve školách

Změnu zákona podporují i profesní organizace

V poslanecké sněmovně se nyní rozhoduje o tom, zda by se učitelská profese měla otevřít i pro vysokoškoláky bez pedagogického vzdělání. Změnu vítá například EDUin či Učitelská platforma. Obě organizace podporuje Nadace České spořitelny.

"Opravdu se nebojím, že by tímto krokem pedagogická profese měla ztratit na kvalitě a na významu. Věřím v autonomii jednotlivých ředitelů škol, kteří jsou těmi, kdo ve finále rozhodují o přijetí uchazečů o práci v jejich škole. Ředitelé se vždy budou snažit přijímat ty nejlepší možné uchazeče a zároveň věřím tomu, že s pedagogickou zkušeností většiny z nich velmi dobře poznají, kdo je a kdo není připraven pro kvalitní pedagogickou práci s dětmi," uvádí Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy. Přijatí učitelé by si pak museli během 3 let dodělat pedagogické minimum.

Učitelská platforma také upozorňuje, že novela do značné míry pouze zlegalizuje stav, který již dnes v mnoha školách existuje. Podle šetření ministerstva školství z března 2019 pracovalo v českých školách více než 6,5 procenta pedagogů takzvaně na výjimku, tedy bez potřebné kvalifikace. Připomíná také, že tento návrh považuje pouze za dočasné řešení nedostatku učitelů v českých školách.

"Změna zákona mi jako řediteli rozváže ruce a budu tak moci odpovědně vybírat toho nejlepšího učitele pro své žáky z mnohem více kandidátů. O potřebě řešit nedostatek pedagogů se mluví už řadu let, situace je přitom stále horší a mnoho pedagogů i přes svou kvalifikaci ze školství stále odchází. Proto věřím, že tato změna bude jistě krokem správným směrem," popisuje svá očekávání od novely Pavel Vyhňák, ředitel ZŠ Šlapanice.

Předkládanou novelu podporuje i organizace EDUin. „Do budoucna je důležité mít dostatečně flexibilní model, který by zaměstnával co nejkvalitnější učitele,“ dodává programový ředitel EDUin Miroslav Hřebecký.

Více informací v tiskových zprávách zde a zde.