Nadace

Otevřeli jsme chráněné bydlení pro uprchlíky v jedné z pražských budov Spořitelny

Zajistili jsme ubytování pro víc než 100 ukrajinských uprchlíků, zejména matek s dětmi.

Česká spořitelna a naše Nadace otevřely ve spolupráci s Buřinkou, společností Ahrend a Sdružením pro integraci a migraci (SIMI) chráněné ubytování pro ukrajinské uprchlíky přímo v jedné z budov Spořitelny v Praze. Vzniklo tak ubytování pro více než 100 ukrajinských uprchlíků, zejména matek s dětmi.

Provoz centra společně financují Česká spořitelna, Nadace České spořitelny, Buřinka a společnost Ahrend. Sdružení pro integraci a migraci zajišťuje tým zkušených pracovníků, kteří uprchlíkům poskytují sociální, interkulturní a psychosociální služby a pomáhají jim s adaptací v novém prostředí, hledáním práce, komunikací s úřady nebo zajištěním školní docházky.

„Myšlenka na ubytování ukrajinských uprchlíků přímo v prostorách Spořitelny vznikla velmi spontánně jen několik dní po začátku ruské agrese. Vedení Nadace a Spořitelny odsouhlasilo nutný rozpočet v řádu dnů a následující čtyři týdny trvala přestavba dvou pater jedné ze spořitelních budov na ubytovací centrum. Předpokládáme, že v následujících 12 měsících může ubytování v centru postupně využít několik stovek uprchlíků, jimž zajistíme ve spolupráci s našimi partnery ze SIMI nejen důstojné ubytování a stravu, ale zejména veškeré nutné sociální a psychosociální služby. Věříme, že úspěšná integrace ukrajinských uprchlíků může přispět k prosperitě celého Česka,” říká předsedkyně správní rady NČS Dana Petrova.

Ředitelka SIMI Magda Faltová ke spolupráci dodává: „Naší prioritou je vytvořit komunitní střednědobé bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny. Procesem integrace provází ubytované klienty tým sociálních a tzv. klíčových pracovníků, kteří individuálně pracují s každým uprchlíkem. Řeší celý integrační proces směřující k odchodu ze zařízení do dlouhodobého samostatného bydlení, nalezení práce či umístění dětí do vzdělávacích institucí.” Provoz ubytování je pro organizaci SIMI cennou zkušeností, kterou lze sdílet s dalšími aktéry, kteří o spuštění takové služby uvažují.