Rovné šance

Sbírka počítačů pro znevýhodněné děti pokračuje

Pomohla se školou už stovkám z nich.

Naše Nadace se v koronavirové pandemii zapojila do Sbírky počítačů, kterou založili dobrovolníci z Česko.Digital. Vyřazená výpočetní technika míří k dětem z chudých a pěstounských rodin nebo do dětských domovů, kde pomáhá se školní výukou. Česká spořitelna do ní dosud prostřednictvím Nadace věnovala téměř 700 notebooků, stolních počítačů a monitorů. Sbírku počítačů nyní spravuje organizace Člověk v tísni, jež darovanou techniku předává tam, kde je nejvíc potřeba.

„Spořitelna daruje vyřazenou techniku potřebným už mnoho let. Díky probíhající Sbírce počítačů jsme podpořili přístup ohrožených či znevýhodněných dětí ke vzdělávání a přispíváme i k rozvoji jejich digitálních kompetencí. V posledních dvou letech získali nejen české, ale i ukrajinské děti a studenti v nouzi výpočetní techniku, která je propojila se školou i kamarády. Protože má tato akce hluboký smysl, budeme v ní pokračovat dál, aby se i nejzranitelnější děti mohly naplno a s radostí vzdělávat,“ uvádí Milan Novák, šéf týmu Infrastruktura, platformy a cloudové služby v České spořitelně.

Ke komu se darované počítače dostaly?

Sbírkou poskytnuté notebooky využily k distanční výuce například děti z Dětského domova Tuchlov. Žáci ze základní a mateřské školy Sebranice se nyní mohou naučit pracovat s různými programy nebo bezpečnému pohybu na internetu. Organizace Vzájemné soužití počítače poskytla ukrajinským žákům. Ti je vedle přípravy do školy využívají i k udržování kontaktů s rodinou a kamarády na Ukrajině. Ukrajinská školačka Nastja si na internetu našla nové kamarády i v Česku, a může se tak zdokonalovat v češtině. Univerzita Karlova vybavila darovanou technikou místnost v IT Kampusu Hybernská, kde ji využívají hlavně ukrajinští akademici a studenti. Charita Most, která pomáhá obětem domácího násilí, obdarovala děti z postižených rodin. Nezisková organizace Romea techniku distribuovala mezi studenty ze sociálně slabých rodin z celé republiky.