Rovné šance Nadace ČS

Rovné šance: Doučování na dálku je velká příležitost pro děti i budoucí učitele

Představujeme aktivity organizace Člověk v tísni, které podporuje naše Nadace

Zavření škol v důsledku pandemie covid-19 zkomplikovalo znevýhodněným dětem přístup ke vzdělávání. Některé děti neměly potřebné technické vybavení ani podporu od rodiny, a pokud ztratili kontakt s učitelem, neměl jim kdo vysvětlit probíranou látku. Organizace Člověk v tísni proto ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem nastartovala projekt Zapojme všechny, který podpořila i naše Nadace.

Prostřednictvím projektu se propojují studenti vysokých škol, kteří si plní pedagogickou praxi, a školy, které potřebují doučování pro své žáky. Do projektu se zatím zapojilo 600 studentů nejen ze všech pedagogických fakult v ČR, ale i z ČVUT, VŠCHT či zahraničních univerzit. Doučování využilo více než 1500 žáků.

"Doučování na dálku vnímám jako velkou příležitost. Znevýhodněné děti žijí v nepodnětném prostředí a nám se je podařilo propojit například s doučujícím z Oxfordu. V tom vidím velkou přidanou hodnotu s poměrně malou investicí,“ řekla na nadační online snídani vedoucí vzdělávacích služeb Člověka v tísni Zuzana Ramajzlová. Studenti pedagogických fakult tím také získávají velkou zkušenost a vhled do života znevýhodněných dětí, což jim v budoucnu může pomoci i v jejich práci.

Člověk v tísni nadále pracuje hlavně v terénu. Působí celkem v sedmi krajích, kde poskytuje přímou pomoc zhruba 2000 dětí a jejich rodinám. "Jako základ vnímáme práci s rodinou. Pracujeme s dětmi od předškolního věku až po středoškoláky a snažíme se u nich hlavně o to, aby byli motivovaní a učení vnímali pozitivně,“ zakončila Zuzana Ramajzlová.

Záznam z online snídaně na téma "Rovné šance ve vzdělávání" si můžete pustit zde: