Nadace Nadace ČS

Rok 2021 v Nadaci České spořitelny

Jaký byl nadační rok 2021? Přečtěte si krátké ohlédnutí:

Ceny Nadace České spořitelny jsme v loňském roce udíleli netradičně v on-line formě. Laureáty se stali Petra Mazancová, Daniel Prokop, Česká televize a Josef Prokeš. Slavnostní večer si můžete připomenout ve fotogalerii.

Na konci března jsme zveřejnili studii Nerovnosti ve vzdělávání jako zdroj neefektivity od PAQ Research a think-tanku IDEA. Studie vyvolala velký ohlas a v květnu jsme na ní navázali online snídaní, na které naši hosté prezentovali příklady dobré praxe v oblasti nerovností ve vzdělávání. Online snídani si můžete pustit pod tímto odkazem.

Ve spolupráci s Českou spořitelnou jsme se zapojili do sbírky počítačů od Česko.Digital a darovali do ní 350 notebooků. Sbírka nyní pokračuje pod organizací Člověk v tísni a my do ní budeme nadále přispívat.

Na podzim jsme po měsících příprav společně s organizací Začni učit! a studiem Q Designers spustili nadační program Den pro školu, který spojuje učitele s odborníky z praxe. Od listopadu se úspěšně odehrálo zhruba čtyřicet Dnů pro školu a zapojila se více než stovka učitelů, kteří si mohou vybírat ze 220 dobrovolníků z nejrůznějších oborů.

Nově jsme navázali spolupráci s časopisem Maminka na projektu K tabuli půjde… české školství!, v rámci kterého vychází články a podcasty na téma vzdělávání. Dále také podporujeme projekt Chytré Česko od Aktuálně.cz.

Jsme i nadále partnery ocenění v českém vzdělávání – v březnu jsme předali cenu Dálkový Ámos v anketě Zlatý Ámos, v červnu jsme se jako generální partner zúčastnili vyhlášení Global Teacher Prize Czech Republic a v prosinci jsme podpořili cenu EDUína, kterou si odnesl projekt usnadňující distanční vyučování.

Samozřejmě stále podporujeme projekty a organizace, které posouvají české vzdělávání a pomáhají tisícům učitelů a desetitisícům dětí:

Učitel naživo, Učitelská platforma, Step by Step ČR s programem Začít spolu, Stálá konference asociací ve vzdělávání, Eduin, H-Mat, Nadační fond Eduzměna, Elixír do škol, Otevřeno, projekt SPIN na Pedf UK, Partnerství pro vzdělávání 2030+, Česká společnost pro inkluzivní vzdělávání, Projekt Signály, Platforma pro včasnou péči, Centrum Locika, Tosara, Skautský institut, Centrum inkluze, Amalthea, Salesiánské centrum Štěpána Trochty a projekt Podpora MAPů v Ústeckém a Karlovarském kraji

Těšíme se, co nám i podporovaným projektům přinese rok 2022.