Ostatní Michal Prokeš

Nikita Poljakov: Každá hrozba skýtá nějakou příležitost

Jak pandemie ovlivnila redakci Aktualne.cz a jak změní novinařinu obecně? Rozhovor s vedoucím projektu Chytré Česko.

Tento rozhovor vzniká za mimořádných okolností. Jak situace zasáhla Vaší redakci?

Výrazně. Nejen, že jsme, jako mnohé další společnosti, složitě logisticky přesouvali celou redakci a další oddělení na home office, museli jsme zároveň myslet na bezpečnost svých novinářů, kteří ani v době nejpřísnějších opatření v průběhu pandemie nepřestávali pracovat a chodit do terénu. Dnes se situace trochu ustálila, a naše redakce se pomalu vrací zpátky do newsroomu. Musíme však být obezřetní a počítat s tím, že se může koronavirus začít znovu intenzivně šířit, a být na to připraveni jak z hlediska výroby obsahu, tak s ohledem na bezpečnost svých týmů.

Jaký si myslíte, že bude mít současná krize dopad na společnost a na novinařinu?

Neustále o tom přemýšlím, jak s ohledem na návyky a chování celé společnosti, tak na fungování médií. Co se týče společenských dopadů, už teď je možné vidět změnu některých trendů, které se asi i po skončení koronaviru ustálí. Mám na mysli větší obezřetnost, co se týče shromažďování a hygieny nebo například nárůst nakupování online. Těžko si dovedu představit, že se nákupy vrátí do kamenných prodejen, jako tomu bylo dřív. Také mám obavu, že tato pandemie omezí možnosti cestování, což můžeme jako stát ovlivnit jen částečně. Z pohledu médií dopadne pandemie nejvíce na tištěné tituly, očekáváme výraznější pokles předplatného i volného prodeje na stáncích.

Co pozitivního může krize přinést?

Každá hrozba skýtá nějakou příležitost. Rozvoj digitálních technologií může být jednou z nich. Věřím v rychlejší digitalizaci a technologizaci jak firem, tak státu. Online bude fungovat, na což se váže do jisté míry i budoucnost médií. Jejich transformace do digitální podoby bude rychlejší a intenzivnější, protože jejich klienti (čtenáři i inzerenti) budou „digitál" rychleji akceptovat.

Vedete projekt zaměřený na vzdělávání - jak podle Vás na tuto situaci zareagovaly školy, jak učitelé?

I pro školství znamená koronavirus a změny s ním související velkou šanci dostat se rychle dopředu. Podle mě většina škol tuto šanci využila, a během pár dní zvládli digitální technologie učitelé, žáci i rodiče. Je zajímavé sledovat, jak rychle digitalizaci vstřebávají i starší učitelé z venkova, kteří ještě nedávno doufali, že se této inovaci vyhnou. Krize potvrdila, že nezáleží na charakteru školy či věku učitelů:  paní učitelka v důchodovém věku působící na malotřídce za pár dní zvládla online výuku, zatímco existují IT školy, kde učitelé pouze  posílají e-maily. Ukazuje se, že nejde o předchozí kompetence, ale o odvahu zkusit něco nového.

Chytré Česko vstupuje do svého druhého roku, čím Vám tento projekt udělal loni největší radost?

Množstvím lidí z oboru, o nichž jsem před vznikem projektu nevěděl, z nichž mnozí nás inspirovali k novým tématům, která jsme mohli čtenářům nabídnout. A nejde pouze o školy, ředitele a učitele z výběrových základních a středních škol, které se umisťují v žebříčcích kvality a digitalizace na prvních místech. Jde o regionální příběhy učitelů a učitelek, kteří překonali strach a začali měnit kvalitu své výuky, čímž si žáky získali. Jde také o rodiče, kteří mají zájem o to, co se jejich děti ve školách učí, a angažují se. A v neposlední řadě jde o všechny, kteří usilují o pozitivní změny v českém školství. Sem bych rád zařadil jak firmy jako je Česká spořitelna, tak jednotlivé analytiky, experty a novináře, kteří téma popularizují. Všem patří obrovský dík za pomoc a inspiraci.

Nikita Poljakov je vedoucím projektu Chytré Česko, společného projektu serveru Aktuálně.czHospodářských novin a Nadace České spořitelny zaměřený na vzdělávání.