Den pro školu Nadace ČS

Nadační program Den pro školu startuje v novém školním roce

Jaké je to stát se dobrovolníkem Dne pro školu?

S novým školním rokem se naplno rozjíždí i program naší Nadace Den pro školu. Zapojilo se do něj více než 400 dobrovolníků z nejrůznějších oborů. V komunitě dobrovolníků jsou lékaři, IT odborníci, novináři, ekologové a další desítky profesí. K dobrovolníkům se přidalo už dvacet zaměstnanců České spořitelny.

Den pro školu proběhl v loňském školním roce na více než 300 školách a zažilo ho přes 7500 žáků a studentů z celé republiky. Dobrovolníci dětem vypráví nejen o své práci, ale také o životní cestě, která je vedla k vysněnému povolání.

„Ve škole jsem nikdy nezažil nikoho z venku. Tak jsem si říkal, že by děti mohla návštěva člověka z praxe osvěžit. Chtěl jsem jim říct, že to vlastně bude dobrý, ať budou dělat cokoli, co budou chtít,“ vysvětluje bankéř Tomáš Koníček, který letos na jaře navštívil ZŠ Barrandov.

Pořádnou dávku motivace do školy přináší i psycholožky a psychologové, které si učitelé často zvou. Ivana Štefková pro studenty Pražského humanitního gymnázia uspořádala workshop na téma wellbeing. Ten se jim líbil natolik, že ji chtěli dosadit na místo školní psycholožky.

Dvě návštěvy škol už má za sebou i ředitel EDUinu Honza Dolínek. "Navštívil jsem základní i střední školu, ve kterých se děti neučí pro školu, ale pro život. Učitelé se jim snaží zprostředkovat z vnějšího světa co nejvíc nerealističtějších informací. A do toho dobře pasuje pohled nás dobrovolníků. Věřím, že jsou naše návštěvy pro děti užitečné,“ shrnuje Dolínek v rozhovoru na našem webu.

Podnikatelka Markéta Aubrechtová se po Dni pro školu vrátila ke vzpomínkám na svoje studia: "Já bych byla na místě studentů ráda, kdyby přišel do školy mluvit někdo z praxe. Člověk si také dokáže zpětně vážit učitelů a profesorů, kteří dokázali získat naši pozornost, protože je to těžký úkol."

Chcete si to také vyzkoušet a přinést dětem do škol trochu inspirace, motivace a pohledu z praxe? Staňte se dobrovolníkem Dne pro školu a pojďte žákům a studentům předat to, co jste si sami přáli vědět už na základní škole.

Jak se zapojit do programu Den pro školu