Ostatní Michal Prokeš

Nadace pomohla tisícům učitelů, škol i dětí v distanční výuce

Nadace České spořitelny pomáhá s distanční výukou -  611 zapojených škol, počítače pro 1809 rodin a webináře pro tisíce učitelů v rámci projektu Učíme online.

Před rokem touto dobou pomohla Nadace České spořitelny s rozjezdem projektu Učíme online. Ten pomáhá školám, učitelům i žákům s výukou na dálku a věnuje se systémové pomoci v digitalizaci školství. Díky naší nadaci se za tu dobu povedlo formou webinářů proškolit tisíce učitelů v práci s distančními metodami výuky, podařilo se pomoci  611 školám v přechodu na online vzdělávání svých žáků a téměř dva tisíce nejpotřebnějších rodin s dětmi získalo počítače a připojení k internetu. Projekt Učíme online vznikl pod platformou Česko.Digital.

“Podpora Nadace České spořitelny nám v krizových časech umožnila posílit náš tým a díky tomu jsme měli možnost zásadně rozvinout i projekt Učíme online. Na jaře měl tento projekt rychle a efektivně pomoci školám a rodinám, ukázalo se však, že je potřeba i dlouhodobá pomoc,” říká Eva Pavlíková, spoluzakladatelka Česko.Digital.

„Projekt Učíme online jsme podpořili v rámci krizového fondu, který jsme spustili na jaře loňského roku, kdy se spousta škol, učitelů a žáků musela vyrovnat se zcela novou situací,” vysvětluje ředitel Nadace České spořitelny Ondřej Zapletal a dodává: “Experti z Učíme online mají jedinečnou schopnost rychle a flexibilně pomáhat školám a učitelům čelit nesnadným výzvám, jež sebou distanční vzdělávání přináší, a díky své znalosti terénu výrazným způsobem ulehčit situaci těch dětí, které se z různých důvodů nemohly online výuky účastnit. Dosavadní výsledky nás přesvědčují, že jsme loni vsadili na správnou kartu.”

Jak Učíme online funguje?

Experti pomáhají s technologiemi buď celým školám, nebo jednotlivým učitelům. Školám dobrovolníci zprovozňují online výuku a učitelé se mohou sami vzdělávat v rámci celé řady webinářů, na kterých se dozvědí například to, jak ozvláštnit online výuku nejrůznějšími  aplikacemi, jak zadávat online písemky nebo jak udělat pro žáky online výukovou hru. V databázi je už přes šedesát videí, která jsou volně dostupná, a která do této chvíle mají přes 60 tisíc zhlédnutí . Organizace také pořádá sbírku počítačů pro rodiny v nouzi.