Učitelé & ředitelé Michal Prokeš

Nadace i letos podporuje učitelské ocenění Global Teacher Prize, přihlašování právě probíhá

Nadace České spořitelny se stala již potřetí generálním partnerem ceny Global Teacher Prize. Toto ocenění se udílí nejinspirativnějším pedagogům základních a středních škol z celé republiky. Nominovat oblíbeného učitele může kdokoli do 28. února.

"Česká varianta mezinárodního ocenění chce ukázat na inspirativní pedagogy a zvýšit prestiž učitelského povolání. Jsme přesvědčeni, že se čeští učitelé mohou poměřit s globálními standardy učitelské profese,“ uvádí organizátoři cen Global Teacher Prize.

V letošních nominacích se odráží i to, že jsou školy už skoro rok zavřené a většina žáků se vzdělává na dálku. "Navrhovatel například nominuje učitele, kterého nezná osobně, ale pouze z online prostoru. Ukazuje to, nakolik je role učitele i v této době nepostradatelná a jak dopad a vliv jednotlivých pedagogů díky on-linu přesahuje rámec školy, ve které působí,“ vysvětluje koordinátorka cen Hana Matoušů.

Její slova potvrzuje i ředitel Nadace České spořitelny Ondřej Zapletal: "Učení na dálku nám všem jasněji ukázalo, jak důležití jsou učitelé. Jsme proto rádi, že můžeme být už třetím rokem partnery tohoto prestižního ocenění pro inspirativní pedagogy. Jejich profese si takové ceny bezesporu zaslouží.

Jak bude soutěž probíhat?

Nominovat učitele můžete do 28. února, přihlášky se uzavírají 14. března. Odborná porota na konci března vybere 30 semifinalistů, ze kterých následně vzejde 10 finalistů. Porota pak posuzuje jejich práci přímo v hodinách. Vítěze se dozvíme 10. června 2021.