Nadace Nadace ČS

Kde naše Nadace loni pomáhala? Podrobnosti přináší čerstvá výroční zpráva

Nadace podpořila tisíce žáků na distanční výuce, navázala nová partnerství a otevřela téma rovných šancí.

V pandemickém roce naše Nadace podpořila tisíce žáků a pedagogů, kteří se na dlouhou dobu přesunuli ze škol k monitorům. Pokračovala a vznikala nová partnerství, díky nimž dál poroste kvalita vzdělávání v Česku. Nadace také společně s odborníky otevřela téma rovných šancí na vzdělání. Co všechno se v uplynulých měsících díky Nadaci podařilo, se dozvíte v aktuální výroční zprávě

"Loni  jsme alokovali třicetimilionový speciální fond na podporu pandemie, který pomáhal dětem i učitelům v době distanční výuky. Kromě toho jsme dál podporovali organizace a projekty, které mohou přispět k naplňování Vzdělávací strategie ČR 2030. I proto plánujeme v následujících pěti letech investovat do veřejného vzdělávání 500 milionů korun,“ uvádí provozní a finanční ředitel Nadace České spořitelny Karel Valo.

Díky příspěvku ze speciálního fondu mohli dobrovolníci z Česko.Digital pořádat semináře pro pedagogy Učíme online a dětem, které vypadly z výuky, zajistili potřebnou techniku. Člověk v tísni mohl rozvinout rozsáhlé doučování a Nadační fond Eduzměna rychle reagoval na pandemii na Kutnohorsku. Psychosociální pomoc dostaly díky péči centra Locika děti ohrožené domácím násilím.

Učitelská platforma posílila o mnoho nových členů a stala se respektovaným sdružením progresivních pedagogů. Vznikla také nová spolupráce s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy – projekt SPIN zvýší kvalitu praxe budoucích učitelů základních škol. Nadace rovněž stála u zrodu Platformy pro včasnou péči nebo u pilotního programu v Mostě zaměřeného na pomoc znevýhodněným dětem.

Také loni Nadace podpořila ceny pro inspirativní pedagogy Global Teacher Prize Czech Republic nebo anketu Zlatý Ámos, současně se stala partnerem vzdělávacího veletrhu PREF. Články zveřejněné na webu Chytré Česko, který vznikl společně s vydavatelstvím Economia, loni zaujaly 150 tisíc čtenářů. Nejen o tom se dočtete v čerstvě vydané výroční zprávě naší Nadace.