Nadace

Dočasný domov v SIMI hotelu získaly desítky ukrajinských matek s dětmi

Rekapitulujeme naši pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny.

V SIMI hotelu, který naše nadace otevřela společně s Českou spořitelnou, Buřinkou a společností Ahrend po vypuknutí války na Ukrajině, našlo přechodný domov a podporu kolem 140 ukrajinských žen a dětí. Velká část z nich už nalezla vlastní bydlení i práci, mnoho dětí se podařilo i přes nedostatek kapacit zapsat do mateřských a základních škol.

„Pracujeme s lidmi, kteří si prošli a procházejí těžkými situacemi. Bojí se o své partnery na Ukrajině, některé ženy své muže ve válce ztratily. Jejich děti zažily traumata, mají celou řadu problémů,“ upozorňuje Karla Hamrová ze Sdružení pro integraci a migraci (SIMI), která chod SIMI hotelu koordinuje. „Provoz SIMI hotelu je výzva, ale jsme za tu příležitost rádi. Obrovským úspěchem je, že víc než 80 lidí v jeden okamžik může bezplatně bydlet, načerpat sílu, získat oporu a postavit se na vlastní nohy,“ dodává. Noví klienti přicházejí také na doporučení dalších spolupracujících organizací. Zájemkyně o azyl nejprve projdou mapovací schůzkou, kde se zjišťují konkrétní potřeby pomoci nebo plány do budoucna.

Střechu nad hlavou v SIMI hotelu získala také Marina, která utekla z Doněcké oblasti se synem Olegem. Velmi ocenila hlavně péči psychologa. „Když se někdy někdo z nás necítil dobře, měl špatnou náladu, děvčata z týmu nás v tom nikdy nenechala samotné. K psychologovi jsme chodili pravidelně a myslím, že sám po našem sezení potřeboval mluvit s psychologem. Vznikla tu taková jedna velká rodina, a tak zároveň podporujeme jeden druhého,“ líčí Marina, jak se vypořádává s prožitkem válečného konfliktu a ztrátou domova (celý příběh Mariny čtěte zde).

Posunout se dál

Podpora ubytovaným je různorodá a dotýká se v podstatě všech aspektů jejich života v Česku. Nejzásadnější je pro ně nové a stabilní bydlení, práce, vzdělání jejich dětí a lékařská péče. „Klientkám vysvětlujeme, jak u nás trh bydlení funguje, ale pomáháme i se samotným hledáním podnájmu. Ne všichni chtějí uprchlíky z Ukrajiny ubytovat a situaci ztěžuje i vysoká poptávka. Sociální pracovníci proto hledají i nabídky v dalších městech,“ vysvětluje Karla Hamrová. Velmi často se řeší agenda spojená se zdravotním pojištěním nebo komunikací s úřady. Poměrně náročné je hledání škol, školek nebo volnočasových aktivit pro děti.

Přes prázdniny SIMI hotel zajistil intenzivní program výuky českého jazyka jak pro děti, tak i dospělé, který bude pokračovat i v dalších měsících. Součástí aktivit pro děti od tří do 15 let je vedle zdokonalování češtiny také hudba, tanec či malba a pro starší skupinu dětí enviromentální vzdělávání a reálie České republiky.