Nadace Nadace ČS

Finalistka Global Teacher Prize doporučuje 10 tipů, jak vést děti ke čtení

V článku najdete i tipy na knížky.

Máte doma náruživého malého čtenáře a řešíte, jakou další knihu mu pořídit? Nebo si vaše dítě vztah ke čtení teprve hledá a vy ho chcete na této cestě podpořit? Naše Nadace se zeptala učitelky češtiny a finalistky letošní ceny Global Teacher Prize Pavlíny Loňkové, jak v dětech probudit čtenářskou vášeň a kde hledat inspiraci při nákupu nových knížek. S praktickými radami přinášíme i doporučení na prázdninové čtení pro nejmenší i teenagery.

Jak v dítěti probudit lásku ke knihám?

• Udělejte si ze čtení společný rituál. Čtěte třeba každý večer na dobrou noc.

• Nechte výběr knížky na dítěti.

• Se staršími dětmi se můžete ve čtení střídat.

• Obklopujte děti odmala knihami a buďte jim sami čtenářskými vzory.

• Povídejte si s dětmi o tom, co se z knížek dozvěděly.

• Udělejte ze čtení zážitek – vymýšlejte různá místa, kde se dá číst. Může to být koupelna, vlak nebo třeba les.

• Choďte s dětmi do knihoven a knihkupectví.

• Nebraňte se audioknihám. Je lepší „číst ušima“, než nečíst vůbec. Úryvky z audioknihy pak mohou děti nakreslit.

• Kombinujte knihu s filmem nebo divadlem. Zamyslete se společně nad tím, jak byla předloha nakonec ztvárněna.

• Využijte filmovou verzi jako lákadlo pro přečtení knížky.

obrazekkkni

TIPY NA KNÍŽKY PRO MALÉ I VELKÉ ČTENÁŘE
To je metro, čéče! -  Milada Rezková

Knížka plná zajímavostí o pražském metru zve k dobrodružné cestě jeho tunely a stanicemi. Ilustrace, plánky a komiksy představují metro v Praze jako úžasnou stavbu i skvělý dopravní prostředek. Děti se při čtení procvičí v matematice, dozvědí se, co se v podzemce děje v noci, nebo jestli opravdu straší ve stanici Strašnická.

Co nám poví chameleon - Zora Koru

Nádherné ilustrace děti vtáhnou do říše zvířat, která dokážou neuvěřitelné věci. Poznají ryby, které létají nad vodou, ještěry běhající po hladině nebo ptáky, kteří vůbec létat neumějí, zato s přehledem uloví chřestýše.

A jako Antarktida - Pohled z druhé strany - David Böhm

Putování po nejméně známém světadílu přibližuje výpravy slavných polárních badatelů, odhaluje, co se skrývá pod povrchem ledovců i kdo jsou zdejší obyvatelé. Knížka je plná důmyslných ilustrací a map, nechybí ani komiks, 3D projekce nebo rozkládací alba. Autor nejmladším čtenářům předává vlastní poznatky z cesty Antarktidou, kam se vydal se svými dvěma syny.

Proč obrazy nepotřebují názvy – Ondřej Horák & Jiří Franta

Kolik je na světě originálů, co všechno změnil černý čtverec a proč by někdo kradl pisoár? Na takové a mnohé další otázky nabízí odpověď tato vizuálně hravá kniha o moderním umění. Publikace poprvé představuje nejvýznamnější období historie výtvarného umění snadno pochopitelnou a zábavnou formou, která zaujme jak děti, tak jejich rodiče.

Knižní série Tromby - David Jan Žák

Zmizení Edwina Lindy

Příběh jedenáctiletého Edwina, milovníka fantasy knížek, který se společně s kamarády rozhodne ochránit tajemství, které mu zanechal jeho zmizelý otec. Jde o mapu Šumavy a záhadný zápisník, který by v rukou mocných proměnil šumavské hvozdy v kamennou poušť.

Žeberův odkaz

Edwin zmizel! Jeho kamarádům Anežce, Viky, Ptáčkovi a Klárce je jasné, že to souvisí s profesorem Žeberou a tajuplným zápisníkem. Parta dětí ale nehledá jen Edwina, ale i průchody do tajemného světa Trombů. Stopy vedou k záhadnému pokladu a také k dávnému přátelství, které se za podivných okolností rozpadlo.

Démon ze sídliště - Iva Hadj Moussa

Šestnáctiletý Šimon se snaží se uniknout nudnému a pokryteckému světu kolem. S kamarády hraje v blackmetalové kapele, která se pro něj stává ventilem i únikem z reality. Jednoho dne do jejich života vstoupí tajemný muž, Sorat. S ním se kluci pokusí vyvolat ducha dávno zemřelé dívky a od té chvíle se věci dávají do pohybu.

Klub divných dětí – Petra Soukupová

Milu, Petra, Katku a Frantu spojují podivné záliby i obavy z okolního světa. Tihle čtyři se náhodou potkají. Na začátku nejsou ani přátelé, spíš divné děti, co spolu tráví čas. Pak ale společně zažijí něco, na co se nezapomíná.

Další tipy na knížky najdete na stránkách Celé Česko čte dětemZlatá stuhaMravenčí chůva nebo Čtení pomáhá.