Ostatní Nadace ČS

Nadace a EDUin přináší 10 tipů, jak připravit dítě na nástup do školky

Nastupuje vaše dítě do školky? Přečtěte si tipy, které vám oběma se začátkem školky pomohou.

Posíláte po prázdninách své dítě poprvé do mateřinky a chcete ho na tuto novou životní etapu dobře připravit? S tipy, jak tento velký krok dítěti co nejvíc usnadnit, přichází partnerská organizace naší Nadace EDUin. Doporučení poskytla terapeutka Kateřina Novotná z Akademie rodičovství

• Povídejte si s dítětem o tom, co ho ve školce čeká. Dítě je klidnější, když ví, co se bude dít. Můžou pomoci i obrázkové knížky, které se odehrávají ve školce. Prohlížejte si je spolu.

• Připravujte ho na odloučení od rodičů. Může přespat pár dní u prarodičů nebo ho může chvíli hlídat teta nebo chůva.

• Adaptujte dítě na školku postupně. Dejte dítě do školky nejprve jen na pár hodin a postupně dobu prodlužujte. Zkuste být ze začátku s dítětem ve školce i vy, můžete si společně hrát, pak jen přihlížet a pomalu a postupně se vzdalovat. Jestli nemůžete z pracovních důvodů vy, požádejte prarodiče. Předem si ale zjistěte, jestli zrovna "vaše" školka tento model adaptace umožňuje.

• Dejte mu s sebou jeden jistý bod v nejistém novém prostředí. Nechte dítě, ať si vybere malého plyšáka, hračku nebo oblíbenou svačinku či fotku maminky, kterou si do školky vezme a které bude moct vždy říct, když bude smutné nebo nejisté.

• Naučte ho něco pro jeho důležitost. Zapnout si bundu, obléct si kalhoty, nakreslit sluníčko nebo udělat kotrmelec. Sebevědomé dítě, které ví, že něco dokáže, se ve školce cítí lépe.

• Seznamte dítě s učitelkou osobně. Pokud to covidová opatření dovolí, pokuste se co nejlépe poznat s učitelkami a dovolte jim, aby i ony poznaly vás. Obě strany by měly po celou dobu úzce komunikovat a spolupracovat.

• Přijměte emoce, když dítě pláče. Je v pořádku, že je dítě smutné, že se mu stýská nebo že má vztek. Takhle malé dítě si ještě nedokáže s takovými emocemi samo poradit. Uznejte, že je v pořádku, že takové emoce má a povídejte si o tom, co můžete společně udělat pro to, aby mu bylo lépe. Obejměte ho.

• Neochraňujte dítě od nepříjemných situací. Když dítě zjistí, že už ho to nebaví, nechce se mu vstávat nebo že se s ním Toník nechce bavit, není dobré hned školku ukončovat. Čím více nekomfortních situací zvládne, tím více úspěchu zažije. Nenechávejte ho v tom ale samotné, povídejte si o tom a nabízejte možnosti, jak si poradit.

• Nestrašte dítě tresty. I když je to pro dítě náročné – dělá maximum, aby vše zvládlo. Další stres z toho, že přijde o pohádku večer nebo že nedostane slibované autíčko či zmrzlinu, už nepotřebuje.

• Když dítě pláče, říká vám, že potřebuje něco jinak. Neexistuje univerzální rada, vy své dítě znáte nejlépe a víte, jestli potřebuje delší čas na rozloučení nebo to udělat rychle bez protahování. Důležitá je vaše sebejistota – o tu se opírá vaše dítě. CS_nastup_do_skolky_1080x1350_V00