Hlasování

4. ročník Grantového programu Nadace České spořitelny zná své vítěze.
5461 hlasy o nich rozhodla česká veřejnost ve veřejném hlasování.
Děkujeme všem, kteří hlasovali!
Z celkového počtu 41 přihlášených žádostí o granty postoupilo do finále 18 projektů – vždy po šesti v každé oblasti, kterým se naše nadace dlouhodobě věnuje. Granty do výše 70 tisíci korun získá 15 organizací, kterým jste odevzdali nejvíc hlasů.
Seznamte se s vítězi a jejich projekty!

Vítězové 2016

život seniorů

Hospic sv. Jana N. Neumanna, o.p.s.

V pomoci nevyléčitelně nemocným pacientům sehrávají dobrovolníci a čas, který umírajícím a lidem s demencí věnují, důležitou roli. Grant nám umožní vycvičit nové dobrovolníky, a rozšířit tak naše služby i zapojení dobrovolníků do organizace benefičních akcí pro pacienty našeho hospice.

ŽIVOT 90, z.ú.

Díky grantu otevřeme v centru Prahy novou komunitní místnost pro seniory. Už teď jim nabízíme bezplatnou poradnu, různá cvičení a tance, kurzy jazyků, malování i práce s počítačem. Stávající prostory jsou však malé a nestačí našim více než 500 klientům. Vybavením nové místnosti budeme moci své služby rozšířit.

Charita sv. Rodiny Nový Hrozenkov

Grant nám umožní vybudovat na zahradě našeho charitního domu venkovní fitness pro seniory. Jeho součástí bude i pískoviště, kam si senioři budou moct sebou přivést i vnoučata a s nimi sdílet radost z pohybu. Využívat jej samozřejmě budou moci i ostatní z obce Halenkov a okolí.

Slezská diakonie

V Nemocnici Třinec otevřeme Kavárnu u Lidušky, v níž chceme seniorům a klientům sociálních služeb co nejvíce zpříjemnit pobyt v nemocnici. Kávu a čaj si zde vychutnají v hovoru s našimi dobrovolníky, kteří jim budou předčítat, pouštět hudbu a filmy na přání. Z grantu pořídíme stylové vybavení kavárny.

život seniorů

CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ Libereckého kraje, o.p.s.

Grant pomůže zachovat službu osobní asistence pro seniory a lidi s postižením v regionu. Našich 18 osobních asistentů pomáhá 7 dní v týdnu, 24 hodin denně zajistit, aby senioři mohli žít ve svém přirozeném prostředí podle svých představ a přání.

BÉTEL CZ z.s.

Grant nám umožní vybudovat v terapeutické komunitě Bétel dílnu, kde budou naši klienti opravovat a restaurovat nábytek. Tomuto řemeslu se již delší dobu věnujeme, opravený nábytek prodáváme v dobročinném obchodě. Rozšířením dílny a její kapacity budeme moci zpracovávat více zakázek.

O. s. Smíšek, spolek

Reagujeme na neutěšenou situaci dětí drogově závislých rodičů. V našich čtyřech pražských školkách počet těchto dětí neustále roste. Grant nám umožní efektivněji pomáhat rodičům těchto dětí zvládat péči o ně, osvojovat si pracovní návyky a rodičovské kompetence.

SANANIM z. ú.

Díky grantu budeme v naší Terapeutické komunitě Heřmaň včelařit. Rozšíříme tak nabídku pracovní terapie a rehabilitace pro naše klienty. Včelaření jim pomůže upevňovat pracovní návyky, posilovat vlastní zodpovědnost za svěřené úkoly, a zvýšit tak šanci na úspěšný návrat k normálnímu životu.

a léčba drogové závislosti

Keramický a výtvarný ateliér Koněšín, o.p.s.

Naše sociální firma zaměstnává osoby znevýhodněné na trhu práce a nabízí jim i rekvalifikaci. Z grantu pořídíme stroje a vybavení pro výrobu loutek a keramiky. Poptávka po výrobcích převyšuje možnosti dílny, proto ji potřebujeme dovybavit.

a léčba drogové závislosti

Společnost Podané ruce o.p.s.

Grant nám umožní realizovat preventivní kampaně v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež v Mohelnici a Zábřehu na Moravě. Začátek školního roku bývá stresující období - nezvládnutý nástup do školy mohou studenti řešit hledáním zapomnění v drogách.

Dílna Eliáš, z.s.

Práci v pražské keramické dílně nabízíme i lidem s velmi vysokým stupněm postižení - náš druh výroby je totiž založen na několika snadných činnostech. Díky grantu budeme moci zavést v dílně další řemeslné techniky, a také uspořádat společný výlet nebo workshop. Oslovíme i nové dobrovolníky.

s mentálním postižením

Chelčický domov sv. Linharta, o.p.s.

Z grantu vybudujeme bezbariérový přístup v Domově ve Vodňanech - zde provozujeme sociálně terapeutické dílny, kde lidé s mentálním postižením vyrábí výrobky z keramiky, textilu či ručního papíru. Současný vstup je provizorní a není pro imobilní klienty bezpečný.

Quip

Napříč ČR pomáháme lidem s mentálním postižením žít důstojně a v přirozeném prostředí. Zhruba 13 tisíc jich setrvává v neosobním prostředí ústavů - nevědí, že mají nárok a možnost žít jinak a jinde. Opustit ústav je však těžké – díky grantu pro ně připravíme brožuru s návodem jak na to.

s mentálním postižením

Centrum služeb Slunce všem, o.p.s.

Sociální služby, které poskytujeme v Unhošti lidem s postižením, zahrnují i podporované zaměstnání. Z grantu přebudujeme stávající zastaralou kuchyni tak, aby vyhovovala všem normám. Kuchyně, včetně cateringu, umožní i lidem s těžšími handicapy snazší cestu k samostatnosti.

FOKUS Vysočina, z.ú.

V chotěbořském středisku Bludiště rozvíjíme schopnosti lidí s mentálním a kombinovaným postižením. Díky grantu jim nově chceme nabídnout zahradní terapii. Pořídíme za něj nejen vybavení pro práci s květinami a bylinkami, ale také školení pro zaměstnance pro tento druh terapie.